21 octombrie 2016
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
Ø Iovan Aurel, agent de poliție, sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de luare de mită și 3 infracțiuni de complicitate la braconaj cinegetic;
Ø Șarlă Florin sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de dare de mită, 3 infracțiuni de braconaj cinegetic și uz de armă letală fără drept;
Ø Ozun Alexandru Ovidiu, Bărbulescu Cosmin Bogdan și Balaci Nicolae sub aspectul săvârșirii a câte 3 infracțiuni de dare de mită și 3 infracțiuni de braconaj cinegetic;
La data de 18 octombrie 2016, inculpații Iovan Aurel, Șarlă Florin, Ozun Alexandru Ovidiu și Bărbulescu Cosmin Bogdan au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore, iar față de inculpatul Balaci Nicolae s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
La aceeași dată, inculpații aflați în stare de reținere au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj, care a admis cererea și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului Iovan Aurel, iar față de ceilalți trei a dispus măsura cercetării sub control judiciar.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:
În perioada iunie octombrie 2016, inculpații Balaci Nicolae, Șarlă Florin, Ozun Alexandru Ovidiu și Bărbulescu Cosmin Bogdan s-au deplasat în zona Bistreț din județul Dolj unde, pe timpul nopții, au împușcat mistreți și iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliție Iovan Aurel care avea în competență zona respectivă. Agentul de poliție facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceștia împușcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranță a zonei. Astfel, inculpatul Iovan Aurel a primit ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat, în valoare de aproximativ 2.500 euro.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în noaptea de 16/17.10.2016, agentul de poliție Iovan Aurel le-a facilitat braconierilor accesul în zonă, aceștia împușcând 4 mistreți și 3 iepuri, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 6.000 euro.
Ulterior, s-a procedat la efectuarea de percheziții domiciliare în trei locații aparținând braconierilor și agentului de poliție, ocazie cu care au fost găsite animalele împușcate, precum și o cantitate însemnată de pește.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj și al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, precum și de suportul DOS Craiova și D.I.P.I.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii judiciare.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.