15 aprilie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În cauza constituită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila având ca obiect accidentul de circulație petrecut la data de 4 aprilie 2016 în municipiul Brăila, soldat cu decesul a cinci persoane, procurorii au solicitat  judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brăila arestarea preventivă a inculpatului negoiță marius sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin.1, 2, 3 C.p.

Față de inculpat, instanța a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15 aprilie 2016. Împotriva acestei încheieri Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a formulat contestație, conform prevederilor legale.    

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 4 aprilie 2016, în jurul orei 06:40, inculpatul  Negoiță Marius, în timp ce conducea  autoturismul  marca Renault Megane pe Șoseaua Rîmnicu-Sărat din municipiul Brăila, prin încălcarea dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice, a pătruns pe contrasens, încălcând  marcajul  longitudinal dublu continuu.

Inculpatul și-a continuat  deplasarea  pe  contrasens, schimbând treapta  de viteză în una  superioară și  mărind  viteza, cu  toate  că,  din sens  opus, pe  aceeași  bandă  de  lângă  axul drumului  se  deplasa  în mod  regulamentar o autoutilitară. Pentru a evita  coliziunea  cu  aceasta din urmă, inculpatul Negoiță Marius a  virat  brusc  stânga, iar pe fondul vitezei excesive (105 km/h), a  părăsit  partea  carosabilă, a urcat  pe  platoul  din  dreptul  stației  de  transport  în comun  special  amenajată  și  a  intrat  cu  partea  frontală  într-un grup  de  cinci persoane; pe patru dintre acestea le-a proiectat în peretele  imobilului  de  pe  traiectoria  de  deplasare, cauzându-le decesul. Înainte de coliziunea autoturismului cu un stâlp de beton ce delimita două imobile, inculpatul a lovit tot cu partea frontală a autoturismului și a accidentat mortal o a cincea persoană care se deplasa pe trotuar în acel moment.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.