13 iulie 2016
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au dispus ieri, 12 iulie 2016, punerea în mișcare a acțiunii penale penale și reținerea pentru 24 de ore față de inculpatul Sima Dorin-Grigore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie calificată, omor calificat în forma tentativei, în circumstanțele ultrajului asupra unui polițist, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uzul de armă fără drept. Inculpatul urmează a fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă.
Din probatoriul administrat în cauză până în prezent a rezultat următoarea situație de fapt:
În data de 5 iulie 2016, în jurul orei 10.22, inculpatul Sima Dorin-Grigore a pătruns în incinta unei bănci, de pe Calea Moldovei, din municipiul Bistrița, înarmat cu un pistol, cu ajutorul căruia le-a constrâns pe două funcționare bancare să descuie sertarul cutiei de valori, de unde acestea au transferat în rucsacul inculpatului suma de 9282 lei și 2225 euro. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a efectuat demersuri de depistare a inculpatului, solicitându-se Judecătoriei Bistrița luarea măsurii arestării preventive în lipsă.
Întrucât au existat date din care rezulta că inculpatul se ascundea într-un imobil pe care l-ar fi închiriat în municipiul Bistrița, pe data de 12 iulie 2016, organele de poliție s-au deplasat la adresa respectivă pentru depistarea inculpatului. Cu această ocazie, în jurul orei 16.33, inculpatul a executat focuri de armă cu un pistol cu glonț asupra comisarului de poliție A. P. L., șeful Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Bistița-Năsăud, care participa la acțiune. Unul dintre proiectile a penetrat brațul stâng al polițistului, plaga împușcată necesitând pentru vindecare un număr de 64-65 de zile de îngrijiri medicale, totodată fiind pusă în pericol viața acestuia.
Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a fost sesizat cu privire la faptă, iar dosarul constituit anterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a fost declinat, cele două cauze fiind reunite.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.