11 octombrie 2016
COMUNICAT
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a participat astăzi la Conferința anuală internațională Crimele comunismului. Între istorie și investigații criminalistice [Communist Crimes. Between History and Forensic Investigations], organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), desfășurată în intervalul 11-12 octombrie 2016 la București, prilej cu care a rostit un discurs.
Obiectivul conferinței este acela de a analiza modul în care țările europene cu un trecut totalitar comunist folosesc campaniile de investigare forensică în documentarea cazurilor de tipul gropi comune, execuții sumare, exterminări prin tortură, prin muncă extremă, prin privare de asistență medicală etc. Identificarea victimelor prin analize specifice ADN are drept finalitate trimiterea vinovaților în fața justiției.
Prelegerea inaugurală a evenimentului a fost susținută de domnul Jens Rommel, procuror șef al Oficiului Central de Investigare a Crimelor Național-Socialismului, din Ludwigsburg, Germania, lucrările conferinței bucurându-se de prezența unor reputați experți din țară și străinătate.
Totodată, precizăm că, în cursul vizitei pe care o efectuează în România, domnul Jens Rommel, împreună cu domnul Radu Preda, președintele IICCMER, au avut o întâlnire, luni, 10 octombrie 2016, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu procurorul general și cu alte persoane din conducerea Ministerului Public.
Discuțiile au vizat problemele comune investigării crimelor naziste și a celor comuniste, precum imprescriptibilitatea faptelor, încadrarea lor penală, administrarea probelor, celeritatea procedurilor etc. De asemenea, având în vedere lipsa unei abordări unitare la nivelul țărilor ex-comuniste, generată de diferențe legislative, a fost propusă organizarea, în 2017, la București, a unei dezbateri la care experții în domeniu să identifice obstacolele ce împiedică tragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovați de moartea victimei, dar și de orice alt fel de abuz exercitat de organele statului comunist.