8 ianuarie 2016

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților OPREA RADU ȘTEFAN și ȘTEFĂNESCU MIHAIL, precum și a S.C. ICIM S.A. și S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului și spălare a banilor sub forma complicității.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

Inculpații Oprea Radu Ștefan (în prezent senator) și Ștefănescu Mihail, în calitate de administratori de drept ai inculpatelor S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L. și S.C. ICIM S.A., au ajutat societățile comerciale S.C. M. S.R.L. și S.C. SSWA S.R.L. și pe reprezentanții legali și/sau de fapt ai acestora să deruleze și să înregistreze operațiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziție de contracte de prestări servicii și lucrări fictive și emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligațiilor fiscale către stat.

Totodată, inculpații Oprea Radu Ștefan (până în momentul începerii mandatului de senator) și Ștefănescu Mihail, în aceleași calități, au dispus și dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări și prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operațiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăților comerciale pe care le administrau în conturile unor societăți cu comportament cu comportament tip „fantom㔠cu care doar au simulat operațiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

În ceea ce privește inculpatele persoane juridice, probatoriul administrat în cauză a relevat că, în perioada aprilie – noiembrie 2012, inculpata S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L a evidențiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale (constând într-un număr de cinci acte materiale), respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de S.C. M.C. S.R.L. Ploiești, în valoare de 228.740 lei și a altor patru facturi emise de S.C. SSWA S.R.L. Ploiești, în valoare 357.422 lei.

Totodată, în perioada iulie 2010 – noiembrie 2012, inculpata S.C. ICIM S.A. Ploiești, prin același modus operandi, a evidențiat în actele contabile cheltuieli ce nu au la baza operațiuni reale constând într-un număr de zece acte materiale, respectiv înregistrarea în contabilitate a unei facturi emise de S.C. G.C.E. S.R.L., în valoare de 51.383 lei, a unei facturi emise de S.C. B. S.R.L, în valoare de 666.834 lei, și respectiv a opt facturi emise de S.C. SSWA S.R.L., în valoare de 270.834 lei.

În aceleași repere, inculpata S.C. ICIM S.A. Ploiești, în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2012, a achitat prin 10 bilete și 9 ordine de plată diferite sume către societăți comerciale de tip „fantomă”, toate reprezentând transferuri bancare, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Astfel, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 2011 – 2013, societățile comerciale S.C. MC S.R.L. Ploiești, S.C. SSWA S.R.L Ploiești și altele, administrate în fapt și în drept de alte persoane, au simulat operațiuni comerciale cu mai multe societăți solvabile, printre care și inculpatele S.C. ICIM S.A. și S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L, administrate de inculpații Oprea Radu Ștefan și Ștefănescu Mihail, în scopul evazionării bugetului de stat și disimulării rezultatului ilicit pentru albire al produsului infracțiunii mijloc, interpunând în schema infracțională mai multe societăți comerciale tip „fantomă”, administrate în fapt de cetățeni sârbi și eleni, cu ajutorul cărora sumele de bani au fost transferate de la una la alta ,,în cascadă”, în scopul albirii lor succesive.

Totodată, a rezultat că furnizorii nu aveau bază materială reală pentru susținerea activităților declarate, astfel că acestea nu funcționau la sediile menționate și nu dețineau angajați, operațiunile declarate efectuându-se în scopul simulării unor operațiuni economice între societățile respective, scopul final al acestor tranzacții fiind retragerea de către o persoană împuternicită a sumelor de bani rezultate din aceste circuite bancare.

Raportul de constatare tehnico – științifică întocmit în cauză a concluzionat că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală comise în contextul cercetat este în cuantum de 223.631 lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.